feb
23

Ismeretterjesztésileg

Címkék: Lemmy | Szerző: corollaire | 5:26 pm

Míg a kis szuszák itt szuszog mellettem, altatástól bágyadtan, összegyűjtöm orvosi kalandjainkat az első pár hónapból. Főleg ismeretterjesztő jelleggel, mert ő nem különösebben beteges kiskutya, mégis mindig van valami. 

(Helyenként kórlapokat idéző tartalom következik.)

Hat hetesen a táp- és otthonváltástól hasmenése volt. Közvetlenül az érkezése után. Ekkor anyailag és egészségügyileg elég lett volna a diéta és a bolus (kb. széntabletta), de a súlya miatt (nettó fél kilós mókus volt) aggódtam, nehogy kiszáradjon. Mittudomén, ekkora szervezet mennyit bír. Ekkor oldalágilag kiderült, hogy férges is. Tanulságok: ne hallgass a tenyésztőre, aki szerint kapott féreghajtót - féregteleníteni kell. A diéta só nélküli pépes rizs és főtt csirkehús. Kicsi kori hasmenés nagyjából amúgy normálisnak tekintendő.

Egy hétre rá a hasmenés csökkent, de véres nyálkát fedeztem fel - orvoshoz vissza, bolus helyett kicsi antibiotikum, diéta tovább. Tanulságok: legyen otthon rizs és csirke. Kiskutyák szeretik a Sumetrolim szirupot, mert édes (és rózsaszín). Probiotikum állandóan legyen (humán nem jó, legalábbis nem tökéletes), mert ezek a szerek lepusztítják a bélbacikat.

Három hét múlva (ekkor tíz hetes, egy hónapja nálam) enyhe fülgyulladás, ezért naponta fülcseppezés otthon - ekkor még hagyta, ma már nem hagyja. Rutin féreghajtás és végre beoltják, az antibiotikum miatt majdnem kicsúszunk az időből. Tanulság: lógó fülű kutyának néha szellőztetni a fülét, hogy ne tudjon alatta minden undi történni.

Eseménytelen három hónap következett, mely során csak oltásokat kapott. Eseményként néha hasmenése támadt, amit rutinból leszéntablettáztunk. Minimális történés ahhoz képest, hogy ekkor kezdett rendszeresen sétálni. Kapja emiatt a bolha-kullancs elleni tablettát, el ne felejtsem.

Októberben (öt és fél hónapos) tüsszög és folyik az orra - nem pánikolva vártam pár napot, de nem szaglászós tüsszögés volt, nem tetszett. Idézek: "nagyon jó általános állapotú, nagyon élénk, érdeklődő". Mindehhez lázas, de nem kaphat Sumetrolimot, másmilyen antibiotikumot kap, nyákoldóval. Nem, nem jó a humán, kutyának való kell! Tanulság: ennek a kutyának mindig van étvágya, lázasan is érdeklődő és nem száraz-meleg az orra. Ergo nem állapítható meg népileg, mikor lázas. Fenekébe meg dugjon lázmérőt valaki más. Ja, a kutyák nem tudnak megfázni, esetleg ha öt fokos vízben úsznak - tehát ha tüsszög vagy köhög, akkor benyalt valamit.

Egy hónapra rá, első városligeti séta után éjjel vizes-bűzös hasmenés, hányással. Rutinos anyu adja a bolust, fél napig hat (nyilván hétvége van épp), rizses diéta sem igazán. Humán analógia alapján vírust orrontok, lázat persze nem tudok megítélni, orvos, injekció (lázra). Ezen a ponton együtt sakkozzuk a doktornővel, hogy az eddigi kórtörténet alapján vajon nincs neki bélbacija és azért van ez, vagy kaphasson inkább antibiotikumot. Végül nem kap, diétával és probiotikummal rendbejön, de preventív anyu elküldi laborba a székletmintát - a kutyának nincs különleges hiánya, megvannak a jó bacijai. Dehát ki tudja ezt labor nélkül. Tanulság: k.vajó egészségügyes vagyok :), valamint a megelőzés fontos.

December. "Az elmúlt héten párnahuzat-gombokat evett meg." De nem emiatt mentünk, hanem karmot vágatni, erről ugye még nem volt szó. Másfél-kéthavonta kezd el karmolni a kismackósajt, én meg itthon nem sarabolok. Ha már ott vagyunk, ejtsünk szót a bűzmirigyről: pici korában kellett tisztítani egyszer, ekkor másodszor. Vicces kis szerv, ha nem ürül, akkor begyullad, de ha sokat ürítik, akkor is, és csak akkor derül mindez ki, ha ürítik. Értitek. Tanulság: ha intenzíven rágicsálja a szőrt a fenekénél, érdemes megnézetni, ennek a tünete ugyanis.

Karácsonyra ajándékot kapok a doktornőtől, mint rendszeres gazdi. Mitagadás.

20160212_150450x.jpgFebruár! Rutin oltásismétlés, rutin bolhakullancsismétlés. Időszerű a kérdés: ivartalanítunk-e (ezt most hagyjuk), valamint mi az a szívféreg. A szívféreg aljas kis kórokozó, egyre több van itt is, féregtelenítéssel kezelhető. Előtte szűrni kell, vérvétellel. Tehát vérvétel, ehhez engem kiküldenek, mert már a karomvágásnál is látványosan manipulált engem az eb - fájdalmas tekintet, nyüszögés, ha nem tudnám, hogy nem fáj, biztos elhinném. El sem akarom képzelni, mit művelne velem egy vérvétel alatt. És a hab a tortán: bonbonfül táltos, megtartotta a tej-metszőfogakat a maradói mellett. Azt meg érdemes kihúzni, hogy ne legyen fogköves. Mert attól büdös a szája. Meg egyáltalán.


Ma tehát altatásos foghúzásra vittem. Rutinos anyu és rutinos doktornő egyből megegyezett, hogy ha már alszik, nézzék meg a fülét, vágják le a körmét, és pillantsanak rá a (felnőtt tartalom) fütyijére is, mert pár napja váladékozik. Doktornő megdicsér, mert az általam bevezetett betadinos öblítés lesz a megoldás a problémára, de azért megnézi. "Enyhe kis tasakgyulladás, a szukák tüzelése is okozhatja". Hát pedig az ivartalanítással még mindig nem foglalkozunk. Bubuka jól ébred altatásból, de támolyog kicsit, kézben jön haza. Füle rendben, karma rövid, öblögessek betadinnal, súlya: 5.8 kg. Alszik azóta, nem is evett. 

Még nincs tíz hónapos és nagyon szeretem. Szerezzetek kiskutyát, nem érdemes kihagyni. Szerezzetek mellé jó állatorvost is :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varosilany.blog.hu/api/trackback/id/tr318413846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása